Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Új Európai Uniós adatkezelési szabályozás


A cégek rosszul kezelik az adatokat

Az Európai Unióban a személyes adatok védelméről jelenleg egy 1995-ös szabályozás gondoskodik, melyet hamarosan felvált az új adatvédelmi irányelv, aminek egyik célja, hogy növelje az informatikai szolgáltatókkal szembeni bizalmat mind a végfelhasználók, mind a vállalatok körében.

Új Európai Uniós adatkezelési szabályozás

Az új irányelv megosztja az adatvédelmi incidensekért és jogszabályszegésekért való felelősséget az adatot birtokoló vállalat és az adatot őrző felhőszolgáltató között, emellett pedig már nem csupán az európai szolgáltatókra vonatkozik, de azokra a tengerentúli vállalatokra is, melyek európai uniós állampolgárok adatait kezelik.

A felhő alapú megoldások biztonságossá tételével foglalkozó Skyhigh Network hétezer felhőszolgáltatóra kiterjedő friss statisztikája szerint azonban száz szolgáltatóból jelenleg mindössze egy felel meg az új elvárásoknak. Ezek kiterjednek az adatok kezelésére, az adatvédelmi incidensek jelentésére, a titkosítására, valamint a felejtés jogának bevezetésével az adattörlés területére is.


Egymillió eurós büntetés

A cégek számára a legijesztőbb változás, hogy míg a korábbi, 1995-ös adatvédelmi irányelv nem fogalmazott meg útmutatást a büntetések mértékére nézve, addig az új szabályozás szerint a bírság legmagasabb összege akár egymillió euróig vagy a cég éves bevételének 2 százalékáig terjedhet. Kibújni is nehéz lesz az irányelv hatálya alól, mivel az előírja, hogy a szolgáltatók nem kezelhetik vagy tárolhatják a rájuk bízott adatokat olyan országokban, melyekben nincs legalább ugyanolyan szigorú szabályozás.

Jelenleg a legnagyobb gondot a cégek számára a felejtés jogának bevezetése okozza, melyről eddig elsősorban a Google találati listájának megváltoztatásával kapcsolatban lehetett olvasni. A minősített adattörléssel foglalkozó Blancco magyarországi szakértői azonban figyelmeztetnek arra, hogy az irányelv hatálya minden szolgáltatóra kiterjed, nem csupán a nagyvállalatokra.

Nem érdemes azonban a kalapácsért nyúlni, mivel az adatok törlése nemcsak informatikai, de adminisztrációs feladat is. A cégeknek egy vizsgálat során be kell majd tudniuk mutatni azokat a jegyzőkönyveket, melyek bizonyítják, hogy az adathordozók fertőtlenítése rendben és az elérhető legbiztosabb technológiával történt meg.

Az új adatvédelmi irányelv tervezete emellett előírja azt is, hogy az adatvédelmi incidenseket 24 órán belül jelenteni kell az uniós hatóságok felé, még abban az esetben is, ha az incidens harmadik félnél történt. Ebbe beletartozik minden olyan hackertámadás, melynek során személyes adatokat szereztek meg az elkövetők, de az is, ha a vállalat egy munkatársa elveszít egy notebookot, melyen az ügyfelek adatait tárol.


Tekintse meg kapcsolódó oldalainkat

Vírusírtó software árlista

Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal