Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Virtualizációs kiskapuk Windows XP-s programoknak


Ha a céges üzletmenetünk szempontjából fontos programjaink még nem készültek fel a Windows 7-re, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kell halasztanunk az átállást. A virtualizáció egyszerű, mégis nagyszerű megoldást kínál.

Tegyük fel, hogy már elhatároztuk a Windows 7-re való átállást, majd a számítógépünk/számítógépeink konfigurációjának vizsgálata során szintén zöld jelzést kaptunk. Következő körben viszont a céges üzletmenetünk szempontjából fontos alkalmazások elemzésekor problémába ütköztünk, amikor kiderült, hogy egyes programjainknak kompatibilitási gondjai lehetnek a Microsoft új operációs rendszerén. Korábban ez komoly akadályt jelentett, s vagy várni kellett a szükséges szoftverfrissítés megjelenéséig, de a nagyobb cégek szoftverfoltozással és a régebbi rendszereket futtató szigetszámítógépek használatával is megkerülhették a problémát. Emellett korábban a virtualizáció is felmerülhetett negyedik opcióként, ám a Windows 7 megjelenésével talán az eddigieknél is többen fognak élni e megoldással. Az operációs rendszerrel együtt ugyanis a kisebb cégek is egy remek eszközt kapnak XP-s programjaik futtatására: az új operációs rendszerrel debütáló XP üzemmódot.


XP Mode

A régi programoknak kerülőutat biztosító megoldás egy virtuális XP SP3 operációs rendszert varázsol gépünkre, amely a Windows 7-tel egyidejűleg képes a háttérben futni. Így ha valamely alkalmazásunknál kompatibilitási problémák merülnének fel, akkor nincs más dolgunk, mint letölteni a Professional és Enterprise/Ultimate kiadásokhoz ingyenesen elérhető Virtual PC és XP Mode komponenseket, amelyek telepítésével egy teljes funkcionalitású XP-t kapunk a Windows 7 felületén belül. Fontos, hogy mindkét elemre szükség van, hiszen míg a Virtual PC a keretet adja, addig az XP Mode magát az operációs rendszert szolgáltatja.

A virtuális XP-t kétféleképpen használhatjuk: vagy a Windows 7 felületén belül váltogathatunk az operációs rendszerek között, vagy az érintett XP-s programjainkat közvetlenül a Start menüből is elindíthatjuk, s azok ugyanúgy jelennek majd meg, mintha Windows 7-es alkalmazások lennének. Egyedül csak az ablakkeret fog árulkodni az apró csalásról, mivel az operációs rendszerünk ilyenkor gyakorlatilag lelopja virtuális társától az alkalmazás felületét, hogy azt a saját munkaasztalán jelenítse meg.

Érdemes ennek kapcsán tudnunk, hogy mivel ezen esetben kvázi két operációs rendszer fut a gépünkön, a Windows 7 konfigurációját is felül kell terveznünk. Az operációs rendszer minimális hardverkövetelményéhez 1 gigahertzes CPU, 1 GB RAM (64 bites rendszernél 2 GB), 16 GB szabad lemezterület (64 bitnél 20 GB), egy DirectX 9 és WDDM 1.0 kompatibilis videokártya adjunk még hozzá további 1 GB belső memóriát, 15 GB tárhelyet, valamint egy Intel VT vagy AMD-V virtuális hardverkezelésre alkalmas processzort.


MED-V

Az XP Mode leginkább a kis- és középvállalkozások számára jelenthet megoldást, míg komoly rendszerfelügyelettel és hálózattal rendelkező nagyobb cégeknél ennél szigorúbb eszközre van szükség. Az XP üzemmód ugyanis minden esetben a kliensgépen fut, s esetében semmilyen módon sem lehet annak a felügyeletét kezelni. A Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) optimális munkakörnyezetet biztosító csomagjában lévő társa, a MED-V (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization) erre igyekszik megoldást nyújtani. Az alkalmazás ugyanis szó szerint túlnövi az XP üzemmódot. Egyrészt a központi felügyeletnek köszönhetően jelentősen egyszerűbb lesz a virtualizált alkalmazások frissítése, finomra hangolható a programok betöltődése (például bizonyos weboldalak megjelenítésénél rögtön a régi operációs rendszer böngészője induljon el), az Active Directoryban konfigurálhatjuk, hogy melyik felhasználó milyen alkalmazásokat érjen el, valamint egyszerűsíti a jelentések készítését is. Sőt, a MED-V nemcsak Windows Virtual PC legújabb kiadásával képes együttműködni, így egy Windows 7–Vista vegyes környezetben is remekül használható.

Az XP üzemmódtól eltérően azonban a MED-V esetében értelemszerűen sokkal többre van szükségünk, mint egy megerősített hardverre. A megoldás csak Active Directory-alapú tartományi környezetben működik, itt kell elhelyeznünk a végfelhasználó gépeket és a Management Servert is. Utóbbi megelégszik a Windows Server 2008-cal, telepített IIS-szolgáltatással, egy mai átlagos processzorral, 4 GB belső memóriával, és akkora háttértárral, amelyen elférnek a vállalati image-ek. A rendszer a működését természetesen naplózza, amely feladat ellátására egy Microsoft SQL Server 2005 SP2 vagy 2008 tökéletesen megfelel.


App-V és VDI

Végezetül eddig csupán azon alkalmazásokkal foglalkoztunk, amelyeknek kompatibilitási gondjai vannak a Windows 7-tel, ám nagyobb vállalati programszám mellett könnyen előfordulhat, hogy egyes alkalmazásaink ugyan remekül elmuzsikálnak a Microsoft új operációs rendszerén, ellenben összeakadnak másokkal, s így ismét kompatibilitási hibáról beszélhetünk. E problémák kiküszöbölésére jött létre az MDOP optimális munkakörnyezetet biztosító csomagjában megtalálható App-V, amely az alkalmazásokat egy virtuális környezetbe helyezi, azt hitetve el velük, hogy rajtuk és az operációs rendszeren kívül semmi sem található a szomszédságukban. A trükk hatására a problémás program nem is vesz majd tudomást a mellette futó alkalmazásokról, így megoldhatók a keresztkompatibilitási problémák.

Továbbá ha a felhasználók munkaállomásainak nem lenne elegendő kapacitása arra, hogy XP üzemmódot futtassanak, akkor érdemes szintén az MDOP-virtualizációjához fordulni segítségért, egy központi Remote Desktop Virtualization Hoston futtatva az alkalmazásokat, ahonnan elérhetővé tehető a felhasználó számára a rajta futó alprogram felhasználói felülete.


Tekintse meg kapcsolódó oldalainkat

Operációs rendszer kínálatunk, árlistaInformatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal