Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Laptop vásárlási tanácsok - választás alapismeretek


Nem számít, hogy csúcsminőségű szórakoztatórendszerre, mobil irodára, vagy egyszerűen csak egy megbízható, átlagos feladatokra képes számítógépre van szüksége, létezik az Ön számára tökéletes laptop. Csak megtalálni nem olyan egyszerű, hiszen óriási a kínálat.


Sebesség

Egy számítógép processzora (CPU) és rendszermemóriája (RAM) határozza meg, milyen gyors a számítógép, és egyszerre hány programot tud futtatni. Ha egy számítógépben több a RAM (ezt GB-ban mérik), akkor az a számítógép gyorsabb, és jobban reagál. Az erősebb processzorok többmagosak (kettő vagy négy maggal rendelkeznek egy helyett), és nagyobb a (GHz-ben mért) órajelük. Manapság egy átlagos laptop általában 2 GB RAM-mal és 1 GHz órajelű kétmagos processzorral rendelkezik. Az erősebb számítógépekben lehet, hogy akár 4 GB RAM és 2,8 GHz órajelű négymagos processzor is van.

Sok laptop olyan mobil processzorral rendelkezik, amelyet direkt úgy terveztek, hogy kevesebb energiát fogyasszon, mint az asztali számítógépekbe szánt rokonai, ez pedig komoly hatással van rá, hogy mennyi ideig tudja laptopját egy feltöltéssel használni.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy 32 bites vagy 64 bites processzorral szerelt számítógépet válasszon-e: A 32 bit a legtöbb ember számára tökéletesen megfelel, a 64 bites rendszerek azonban több memóriát 4 GB-ot és még többet tudnak kezelni, ami fontos a komoly játékosok és a profi videoszerkesztők számára. A Windows 7 64 bites és 32 bites verzióban is létezik, a 64 bites verzió futtatásához azonban 64 bites számítógépre is van szükség. Szeretne még többet megtudni? Tekintse át A 64 bites Windows körüli rejtélyek eloszlatása című témakört.

Ebben a táblázatban azt foglaltuk össze, hogy általában mennyi RAM és milyen processzor található a különböző laptopokban:

Számítógép típusa

RAM

Processzor

Netbook

Nagyon kicsi, alapvető feladatok elvégzésére alkalmas

1+ GB

1+ GHz órajelű, egymagos

Laptop általános felhasználási célokra

Email, internet, fényképek

2+ GB

1+ GHz órajelű, kétmagos

Munka bárhonnan

Hordozható, de nagy teljesítményű

2+ GB

1+ GHz órajelű, kétmagos

Mobil stúdió

Profi videoszerkesztés

3+ GB

2+ GHz órajelű, kétmagos

Filmnézés útközben

Nagy felbontás és csúcsminőségű hang

2+ GB

2+ GHz órajelű, kétmagos

Igényes játékosoknak

Nagy sebesség és grafikus teljesítmény

4+ GB

2.8+ GHz órajelű, kétmagos, esetleg 64 bites


Merevlemez

A merevlemez az a hely, ahol minden adatát tárolja a programoktól kezdve egészen a fényképekig. Manapság a laptopok már nagy tárhellyel rendelkeznek, általában legalább 60-100 GB-tal, aminél csak néhány netbookban van kevesebb. Ez elegendő fényképek, zenék, dokumentumok és néhány film tárolására.

Az alábbi táblázatból megtudhatja, hogy a különböző feladatokhoz valószínűleg mennyi tárhelyre lesz szüksége:

Számítógép típusa

Tipikus tárterület

Netbook

Nagyon kicsi, alapvető feladatok elvégzésére alkalmas

32-100+ GB

Laptop általános felhasználási célokra

Email, internet, fényképek

60+ GB

Munka bárhonnan

Hordozható, de nagy teljesítményű

150+ GB

Mobil stúdió

Profi videoszerkesztés

350+ GB

Filmnézés útközben

Nagy felbontás és csúcsminőségű hang

250+ GB

Igényes játékosoknak

Nagy sebesség és grafikus teljesítmény

350+ GB, 7200 f/perc fordulatszám

Az SSD meghajtók új típusú merevlemezek, amelyek flash memóriákra épülnek, így nincsen bennük mozgó alkatrész. Ezek a merevlemezek gyorsabbak, könnyebbek, kisebb fogyasztásúak, ütésállóbbak és jelentősen drágábbak is hagyományos, forgó alkatrészeket tartalmazó társaiknál. Jelenleg csak a legdrágább SSD-meghajtók kisebbek a hagyományos laptopmerevlemezeknél, de ez könnyen megváltozhat a jövőben.

Végül ne feledkezzen meg biztonsági másolat készítéséről sem. A Biztonsági mentés és visszaállítás funkció a Windows 7 rendszerben könnyedén használható. Ha egyszer beállította, el is feledkezhet róla, mivel a Windows automatikusan biztonsági mentést készít a kiválasztott mappákról, könyvtárakról és meghajtókról. Fontos adatait kiírhatja CD-kre, DVD-kre, USB flash meghajtókra, külső merevlemezre, vagy feltöltheti egy online szolgáltatásra, mint amilyen a Windows Live Skydrive. Csak az a fontos, hogy ne felejtsen el adatairól biztonsági másolatot készíteni egy biztonságos helyen.


Képernyő

Egy nagy képernyő kiváló megoldás filmek nézéséhez vagy sok nyitott ablak kezeléséhez. Ezen felül a nagyobb azaz legalább 14 hüvelykes képernyők felbontása is jobb (azaz több képpontot, így részletgazdagabb képeket tudnak megjeleníteni). Azonban ha Ön és laptopja sokat utaznak majd együtt, akkor érdemes lehet kisebb képernyőt választani: a képernyő mérete ugyanis komoly hatással van a laptop súlyára és akkumulátorának élettartamára is.
A szélesvásznú képernyővel szerelt számítógépek egyre népszerűbbek lettek, ahogy egyre többen és többen használják a laptopjukat filmnézésre és játékra. Ezek a képernyők jól használhatók két egymás mellett megnyitott dokumentum összehasonlítására is. Azonban mivel a hagyományos, magasabb képernyőknek nagyobb a felülete a laptop méretéhez viszonyítva, sokan máig ezt a megoldást kedvelik jobban.
És végül itt van a klasszikus matt-vagy-fényes vita is. Egyesek jobban kedvelik a fényes képernyők világosabb, üvegszerű felületét, míg mások a tükröződésmentes matt képernyőkre esküsznek.


Súly

Milyen nehéz legyen a választott laptop? Ez attól függ, hogy mit szeretne vele csinálni, mennyi pénzt kíván rá költeni, és mennyit fogja magával hordani a laptopot.
A nagyteljesítményű, játékosoknak szánt gépek akár 7 kilogrammot is nyomhatnak, ami nem túl kényelmes, amikor a reptéren siet, hogy elérje a járatát. A legkönnyebb netbookok mindössze 1,4 kilogrammot nyomnak, de ehhez mérten szerény a teljesítményük is. A legtöbb ember számára a középút a legjobb választás: egy átlagos, általános felhasználási célokra szánt laptop 2,2-3,2 kilogramm tömegű.
Egyes laptopoknál kisebb képernyő és billentyűzet beépítésével csökkentik a tömeget, míg egyes felsőkategóriás „vékony és könnyű” számítógépek teljes méretű képernyővel és billentyűzettel rendelkeznek (ha pehelysúlyú netbookot keres, tekintse meg notebook ajálatainkat könnyű, tartós használat-ra). Ezek a vékony, divatos kinézetű laptopok gyakran sokba kerülnek, míg átlagos kinézetű, kisebb képernyővel és billentyűzettel rendelkező társaik a legolcsóbbak közé tartoznak


Billentyűzet és mutatóeszköz

A laptopok sokszor tartalmaznak érintőlapot vagy mutatórudat (a billentyűzet közepén található, néha radírgombnak is nevezett bütyköt), de egyes modelleken mindkettő megtalálható. Az, hogy ezek közül melyiket kedveli jobban, csak személyes ízlésén múlik, de minden esetben használhat (vezetékes vagy vezeték nélküli) egeret is, amivel könnyebben navigálhat.
A billentyűzet mérete (és néha elrendezése is) a laptop méretétől függ. Egyesek nehézkesnek találják a kisméretű billentyűzetek használatát, ezért ezt érdemes kipróbálnia vásárlás előtt. Így lehetősége nyílik arra is, hogy kipróbálja, milyen érzés a billentyűzettel dolgozni, hogy megfelel-e Önnek a billentyűk között hagyott rés, valamint hogy a billentyűzet tartósnak vagy „rozogának” tűnik-e.


Akkumulátor

Ha soha nem viszi ki a laptopot a lakásból, akkor ezzel nem kell törődnie. Azonban ha azt tervezi, hogy útközben használja majd a laptopot, akkor a vásárlás előtt nézze meg az akkumulátor specifikációit (és győződjön meg arról, hogy a megadott adatok a gyártó hagyományos akkumulátorára, nem pedig a megnövelt élettartamúra vonatkoznak). A nagy képernyők és a gyors processzorok gyorsabban lemerítik az akkumulátort, akárcsak egyes alkalmazások, például a játékok, a filmnézés és a vezeték nélküli hálózatok használata.
A vásárlás során gyakran lehetőség van a laptop nagyobb teljesítményű akkumulátorral történő megvásárlására. Ha pedig nagyon hosszú ideig kívánja a laptopot töltés nélkül használni, vásárolhat tartalék akkumulátort is. Ne feledje azonban, hogy a nagyméretű és a tartalék akkumulátorok nehezek. További információt A telepek energiatakarékos használata című témakörben talál.


Grafika

A (gyakran grafikus kártyának is nevezett) videokártya felel a számítógép által megjelenített képekért. A laptopokban nincsen hely a legtöbb asztali számítógépben használt videokártyák számára. Ehelyett a számítógépbe épített grafikus magot (GPU) használnak. A GPU-knak két fajtája létezik: integrált, valamint dedikált (különálló) GPU.
Az integrált GPU-k olcsóbbak, de általában kisebb teljesítményűek is, mint a sok laptopban extraként kínált dedikált GPU-k. Az integrált GPU-k a legtöbb célra megfelelnek, dedikált GPU használata ajánlott viszont játékokhoz, nagyfelbontású videók szerkesztéséhez, és egyéb, nagy grafikai teljesítményt igénylő feladatokhoz (ezen felül egyes Windows szolgáltatásokhoz is ilyenekre van szükség, további információért olvassa el a Windows 7 rendszerkövetelmények témakört).


Operációs rendszer

A Windows 7 rendszernek számos különböző kiadása létezik. A Windows 7 Home Premium csúcsminőségű szórakoztatást garantál a számítógépen, a Windows 7Professional és Ultimate kiadások pedig további különleges szolgáltatásokat tartalmaznak a nagyobb teljesítmény és sokoldalúság érdekében. Nem biztos benne, hogy melyik a legjobb Önnek? Összehasonlíthatja a különböző Windows 7 kiadásokat, áttekintheti a rendszerkövetelményeket, vagy összevethet egy Windows operációs rendszert egy másikWindows operációs rendszerrel, és így megtudhatja, mivel tud többet a Windows 7 az Ön által jelenleg használt Windows verziónál.


Portok, kártyák és vezeték nélküli kapcsolat

Ellenőrizze, hogy legyen elég port a gépen az összes eszköz és tartozék csatlakoztatásához, például USB-port a billentyűzet számára, valamint HDMI-port, hogy a HDTV képernyő valóban nagyfelbontású élményt nyújthasson. Ezen felül nem árt gondolni a memóriakártya-helyekre és a vezeték nélküli csatlakozási lehetőségekre (például Wi-Fi és Bluetooth) sem, sőt, érdemes lehet akár TV tunerrel szerelt modellt is választani, hiszen akkor a TV-kábelt vagy -antennát a számítógépbe dugva máris rendelkezésére áll egy digitális videorögzítő. Azt, hogy hogyan vehet fel televízióműsorokat a számítógépére, a Tévéműsor rögzítése a Windows Media Center alkalmazásban című témakörből tudhatja meg.
Sok laptop DVD-író meghajtóval van felszerelve, de egyre gyakoribb a Blu-ray meghajtók beépítése is. A legtöbb netbook semmilyen optikai meghajtóval nem rendelkezik, amit nem árt figyelembe venni, ha a leginkább hordozható kategóriába tartozó gép vásárlásán gondolkodik.
Az alábbiakban találja a leggyakoribb csatlakozóhelyek és felhasználási területük listáját:

Port vagy csatlakozóhely

Mire való?

USB

Billentyűzetek, telefonok, zenelejátszók, külső merevlemezek

Ethernet

Szélessávú modemek, hálózatok

VGA

Külső monitorok (analóg)

DVI

Külső monitorok (digitális)

HDMI

HDTV/Blu-ray videojeleket küld nagyfelbontású monitorokra. A kép- és a hangjeleket is átviszi.

Firewire

Gyors adatátvitel videokameráról vagy külső merevlemezről.

Memóriakártya-helyek

Fényképek, videók és zene tárolására alkalmas kártyák, például SD és CompactFlash kártyák.

PC card és ExpressCard

Az USB-portok javarészt leváltották a PC card portokat. Az ExpressCard egy egyszerre több feladat elvégzésére képes („multitasking”), számos kapcsolatot fogadó, az USB-portoknál gyorsabb port.

WiFi

Vezeték nélküli hálózatok elérése: A „b” specifikációjú hálózat a leglassabb, a „g” gyorsabb, az „n” pedig a leggyorsabb.

Bluetooth

Vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth-kompatibilis eszközök (például fejhallgatók, egerek, okostelefonok, nyomtatók stb.) számára.

WWAN

A mobiltelefonja segítségével csatlakozik az internethez (havidíjas szolgáltatás).


Tekintse meg aktuális notebook, netbook ajánlatainkat, kapcsolódó oldalainkat

Laptop web bolt : keressen egyszerűen : Notebook online vásárlás
Notebook ( laptop )
Netbook ( mini notebook)

Operációs rendszer kínálatunk, árlista

Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal