Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Miért váltsunk Windows 7-re?Habár a Windows 7 a Vista alapjain nyugszik, az új operációs rendszer több funkciójával is túlnőtte elődjét. A közös múlt miatt ráadásul a váltás is fájdalommentes lehet.

Aki korábban már átállt a Vistára, az hazánkban a szerencsések közé tartozik, mivel az XP/Windows 2000-ről történő váltással már elvégezte azon munka dandár részét, ami a Windows 7 bevezetéséhez szükséges. A Microsoft új operációs rendszere az elődjének alapjain nyugszik (verziószáma is Windows 6.1), s a Microsoftnál már a fejlesztése során kitűzött cél volt, hogy amely szoftver fut Vistán, annak Windows 7-en is el kell indulnia, sőt a rendszer gépigénye sem változott, ami miatt hardvercsere sem nagyon szükséges. Ez egy másik pozitívumot is hoz magával - nevezetesen a 2-3 éves programok és eszközök mindegyike e döntés miatt remekül elmuzsikál Windows 7 alatt, így kiküszöbölve a Vista megjelenésekor fennálló kompatibilitási problémákat.

Talán ezen okok miatt nem meglepő, hogy a Gartner piackutató intézet felmérése szerint a Windows Vistát használó cégek sokkal kisebb költésbefektetéssel térhetnek át Windows 7-re, mint XP és Windows 2000 operációs rendszert használó társaik, akiknek még a hardverek vizsgálatán és fejlesztésén túl programjaikat is képessé kell tenniük az új operációs rendszeren való futtatásra. Sőt, ha egy Vista-változat hasonló Windows 7 kiadására szeretnénk átállni (például Businessről Professionalra), akkor nem kell újratelepítenünk az operációs rendszert, elég, ha frissítjük azt, megtartva a fájlokat és a beállításokat, ami minden bizonnyal nagy könnyebbség lehet.

Természetesen a Windows 7 Vista alapjai miatt még nem érdemes az új operációs rendszerre úgy gondolnunk, mint egy puszta szervizcsomagra. A Windows 7 ugyanis jelentősen újdonságokkal gazdagodott elődjéhez képest, amelyekkel még hatékonyabbá tehetjük céges üzletmenetünket.

Látványos újdonságok

Elsőként rögtön szemet szúrhat az operációs rendszer új Asztala, amely új Tálcát kapott és debütál az ugrólista is. Utóbbi jelentősen segíthet felgyorsítani munkánkat, hiszen már nem kell minden esetben egy programon belülre lépnünk, hogy különböző utasításokat adjunk ki neki. Így például a megújult Internet Explorer esetében úgy indíthatunk egy privát böngészési ablakot, hogy azt nem kell a programon belül lévő menüstruktúrában megkeresnünk. A hatékonyabb munkát segítik emellett az apró betekintő ablakok is, amelyekkel szintén gyorsan navigálhatunk az Asztal elemei között, valamint a Windows Search 4.0 is, amely a Vistához képest már kiemeli a keresett kulcsszavakat, hatékonyabban indexel, valamint képes a gépek közt is keresni a megosztott indexadatbázisok segítségével.

Felügyelő a Tálcán

A Tálcán kapott helyet a Műveletközpont (Action Center) is - a Vista Biztonsági Központjának utódja -, amely egyaránt figyel a hálózati központ, a Windows Update, a vírusvédelem, a kémprogramok elleni védelem, a böngésző biztonsági elemeinek, a felhasználói fiókok és a hálózatvédelem beállításaira, figyelmeztetve a felhasználót, ha valami veszélyeztetné a rendszerét. Ő felel a biztonsági másolatokért, a frissítésekért és összességében a rendszer karbantartásáért, így őrizve a felhasználók és a céges adatvagyon biztonságát. Mellette egyébként a Vista UAC védelme is megtalálható a Windows 7-ben, amelyet már akár meg is szelídíthetünk a beépített négy szigorúsági szintből kiválasztva a nekünk megfelelő felügyeleti modellt.

Notebookra tervezve

Mindemellett a Vistához képest a Windows 7 leginkább a mobilitásban erősített. Több olyan funkcióval is rendelkezik, amely a hordozható gépek tulajdonosainak életét igyekszik megkönnyíteni. Ide tartozik a Windows Mobility Center, ahol egy helyen kezelhetjük a legfontosabb beállításokat, valamint az átalakított hálózatkezelés, amely a vezeték nélküli hálózatokhoz történő egyszerű és gyors csatlakozást segíti elő. Notebookkal rendelkező munkatársaiknak hasznos lehet még a Windows 7 helyérzékeny nyomtatás funkciója, amely mindig figyeli, hogy éppen milyen hálózathoz csatlakozik, s aszerint küldi a kérést a printerek felé. Ha például az irodában vagyunk, akkor a céges nyomtatót fogja zaklatni, míg otthon a felhasználó saját gépének küldi a kérést. Otthoni felhasználásra készült, de akár kisebb irodában is jól használható a Helyi Csoportok (HomeGroup) funkció, amelynek segítségével a felhasználók mélyebb informatikai tudás nélkül is megoszthatják gépeik között a dokumentumaikat, egy biztonságos, jelszóval védett zárt hálózaton. Sőt immár hordozható merevlemezeinket (például pendrive) is titkosíthatjuk a BitLocker to Go alkalmazásával, hogy az illetéktelen kezekbe kerülve ne okozzon nekünk kellemetlenségeket.

A Windows 7 finoman hangolható energiagazdálkodásával ráadásul nemcsak áramszámlánkon faraghatunk, de növelhetjük a hordozható számítógépeink akkumulátorainak az élettartamát is, ami pénzben is mérhető megtakarítást eredményezhet. Ráadásul az operációs rendszer gyorsabb betöltődésével (alvó állapotból például a Windows 7 másodpercek alatt felébred) időt is nyerhetünk, így a munkánkkal többet tudunk foglalkozni. Ha pedig teljesen finomra szeretnénk hangolni a rendszerünk működését, akkor akár különböző Windows funkciókat is kikapcsolhatunk.

DirectAccess és BranchCache

Nagyvállalati környezetben hasznos lehet még a Windows 7 Enterprise és Ultimate kiadásokban elérhető DirectAccess, BrandCache és AppLocker technológiák. Utóbbi segítségével szabályozhatjuk azt, hogy mely alkalmazások futhatnak, illetve nem futhatnak a Windows 7 alatt, így védve kliens oldalon a munkaállomásokat. A DirectAccess leginkább a mobil munkatársak számára lehet hasznos, hiszen e rendszer segítségével mindig védetten kapcsolódhatunk cégünk belső hálózatához függetlenül attól, hogy éppen hol vagyunk. A technológia ugyanis ennek tudatában intelligensen változtatja a protokollokat, nem kell azokkal minden esetben a rendszergazdának bajlódnia. Sőt, segítségével könnyebbé válik a távoli gépek felügyelete, legyenek azok bárhol, mindig elérhetőek lesznek. A BranchCache leginkább azon cégek számára lehet hasznos, akik sok elszórt telephellyel rendelkeznek. E megoldás ugyanis gyorsítótárazza a központi iroda fájl- és webszerverei, illetve a telephely Windows 7 kliensei közötti dokumentumforgalmat, hogy azokért ne kelljen minden esetben a forrásig visszanyúlni. Magyarán, ha a cégünk Budapesten, míg a telephelyünk Debrecenben van, akkor az ottani első lekérés után a Windows 7 kliensek nem fogják már a fővárosi szervert zargatni, megosztják egymás között az egyszer már letöltött tartalmat. Így értékes sávszélességet spórolhatunk meg, amely akár jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet.


Ajánljuk figyelmébe Operációs rendszer kínálatunkat

Op. rendszer, OEM szoftver : MICROSOFT, Microsoft-OEM, Op. rendszer, OEM szoftver OnLine vásárlás árlista árak

Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal