Az informatikai megoldás-szállító mikro- és kisvállalatok számára.
Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu

Miskolc
Meggyesalja utca 93.

Meddig érdemes a Windows XP-nél maradni?A kérdésre a válasz több okból is az, hogy nem sokáig. Összeállításukban megvizsgáljuk, hogy miért nem érdemes hosszabb ideig a Windows 2000 és XP operációs rendszereknél leragadni, s milyen többletet nyújthat a Windows 7!

A hazai vállalkozások közül viszonylag sokan használják a mai napig előszeretettel a Windows 2000 és XP operációs rendszereket. Bejáratott, már sokat megélt rendszerek, s a céges programoknak sincs kompatibilitási problémájuk velük. A vállalatok informatikai döntéshozói körülbelül ezen okok miatt általában ragaszkodnak hozzájuk. Ez kétségtelenül így van, hiszen a Windows Vista sok cégnél megjelent, mégsem volt képes megtörni a fenti kettős, illetve főleg az XP egyeduralmát. 2009 ősze azonban változást hozhat, mivel ezt az állóvizet alaposan felkavarhatja a Windows 7 érkezése. A sajtóban már az érkezése előtt több pozitív hangvételű cikk született, sőt a nemzetközi elemzőintézetek az operációs rendszer számára ígéretes jövőt jósoltak. A Gartner például egyenesen „elkerülhetetlennek” nevezte. Ezek alapján szinte bizonyos, hogy a mai napig XP-t és Windows 2000-et használó vállalkozók is feltették maguknak a kérdést, hogy vajon érdemes-e áttérniük, s ha igen, milyen többletet ad számukra a Microsoft új operációs rendszere?

Régi idők, új fenyegetések

Elsőként is nézzük, hogy miért nem érdemes a régi operációs rendszereknél maradni, mielőtt megvizsgálnánk a Windows 7 céges erősségeit. Kétségtelen tény, hogy a Windows 2000 nevéből adódóan az ezredfordulón jelent meg, míg a Windows XP 2001 végén követte elődjét. Ez egy fontos fegyvertény esetünkben, mivel nem szabad elfelejtenünk, hogy immár 2009-et írunk. Ezen idő alatt nemcsak a Windowsok változtak, hanem az informatikai környezet is. Egyre inkább meghatározók lettek az internetes fenyegetések, azaz újabbnál újabb veszélyforrások jelentek meg az interneten. Habár az XP és 2000 rendelkezik védelmi funkciókkal, sőt a Microsoft az elmúlt idő során különböző biztonsági frissítésekkel is igyekezett azokat erősebbé tenni, ám a szoftvercég alapjaiban nem képes utólag megváltoztatni ezeket az operációs rendszereit.

Illetve csak egy módon tudja: ha újabb operációs rendszert ad ki. Többek között így született meg a Windows Vista is, amely jelentősen javított az XP védelmi funkcióin. Az alapesetben kiosztott rendszergazdai jogosultságokat például elvetette, hogy a helyére a korlátozott fiókok felett őrködő UAC-t tegye. Mindennek meglett az eredménye. A Windows rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszközének (Malicious Software Removal Tool) statisztikái szerint ugyanis míg 1000 fertőzésnek 34 százalékát köthettük a Windows XP első RTM-kiadásához, s a legfrissebb Windows XP SP3 is 9,2 százalékért felelt, addig a Vista első kiadása sokkal jobb eredményt produkált. A Vista RTM esetén csak 4,5 százalékban következett be fertőzés, míg a Vista SP1 (4 százalék) még ennél is pedánsabb volt. Általánosságban is igaz, hogy a Windows Vista felhasználói sokkal védettebbek az internetes fenyegetések ellen, mint az XP előtt ülők. Márpedig a Windows 7 ezen örökséget viszi tovább, még inkább védettebbé téve használóját.

Ketyeg az óra

A biztonság kérdése egyébként másik okból is fontos lehet, ha egyenesen nem döntő jelentőségű. Visszakanyarodva, mivel az ezredforduló elején készült operációs rendszerekről van szó, ezért hamarosan lejár a Windows 2000 és az XP terméktámogatása, így az érintett rendszerek jobban ki lesznek téve az internetes fenyegetéseknek. Sőt, a Windows 2000 felhasználóinak ezen okból érdemes a mihamarabbi váltáson elgondolkodniuk, mivel az operációs rendszerük terméktámogatása 2010 nyarán megszűnik. Habár az XP egy fokkal jobban áll, mivel a Microsoft egészen 2014 áprilisáig nyújt támogatást operációs rendszeréhez, várhatóan a külső szoftverfejlesztők már két évvel korábban - 2012-ben - le fognak állni megoldásaik támogatásával. Vagyis amíg a Windows 2000-et nincs értelme bevezetni egy üzleti környezetbe, addig az XP csak ideig-óráig jelenthet megoldást, utána muszáj váltani.

A mobilitás szolgálatában

Mindezek után nézzük, hogy milyen többletet tud adni a Windows 7! Ismételten a Windows 2000 és az XP óta eltelt időre érdemes figyelni, hiszen az ezredforduló óta csendben, lassan, ám megkérdőjelezhetetlenül életünk mindennapos részei lettek a hordozható számítógépek. Míg az XP megjelenésekor kvázi még kuriózumnak számított egy notebook, addig ma már természetesnek vesszük, ha valaki a hóna alatt egy netbookkal/notebookkal rohangál. Ez természetesen megváltoztatta a felhasználói szokásainkat, s a felhasználók elvárását az operációs rendszerrel szemben. A cégek munkatársai közül sokan már mindenhova magukkal viszik hordozható számítógépüket, hogy vezeték nélküli, vagy mobilinternet segítségével mindig elérhetőek maradjanak. Az új szokások új megoldásokat kívántak, ezért a Windows 7 elődjéhez képest jelentős újítást hozott a mobilitás tekintetében, hogy a hordozható gépek tulajdonosainak megkönnyítsék a mindennapi munkát.

Ennek a jegyében született meg a Windows Mobility Center (ahol egy helyen kezelhetjük a legfontosabb beállításokat), az átalakított hálózatkezelés (ezzel egyszerűen navigálhatunk a vezeték nélküli hálózatok között), valamint a HomeGroup, amellyel mélyebb informatikai tudás nélkül is kialakíthatunk egy védett hálózatot. Ezek mellett a fejlettebb energiagazdálkodás, a gyorsabb betöltődés (alvó állapotból a Windows 7 másodpercek alatt felébred), és például a hordozható merevlemezeket titkosító BitLocker to Go is ebbe a sorba illik.

A fenti mobilitást elősegítő funkciókon kívül azonban rengeteg olyan megoldást is találhatunk az operációs rendszerben, amely miatt érdemes lehet komolyan megfontolni a Windows 7-re váltást. Egyrészt az operációs rendszerben még tovább finomították a Vista memóriakezelését, amelynek segítségével a platform egyrészt a gyakran használt folyamatokat és adatokat előre betölti a belső memóriába, kvázi így megjósolva, hogy várhatóan mire lesz szüksége a felhasználónak. Ha a gép előtt ülve mindig ugyanazon alkalmazásokat használjuk, ezt komoly sebességnövekedésként fogjuk megélni. Emellett a Windows 7 az elődjéhez képest még jobban odafigyel a futó folyamatokra, az inaktív részektől elvonva az erőforrásokat. Ezenfelül a „felszínen” hasznos segítség lehet még az új Windows Search, amely elődjeihez képest hatékonyabb keresést nyújt, valamint a helyérzékeny nyomtatás funkciója, ami mindig figyeli, hogy éppen hol tartózkodunk, s automatikusan mindig a helyi printerhez fordul a kérésével. Nagyvállalati környezetben mellettük hasznos lehet még a Windows 7 Enterprise és Ultimate kiadásokban elérhető DirectAccess és BranchCache technológia is. Dióhéjban az előbbi az irodán kívüli munkatársaink számára közvetlen elérést biztosít a vállalat belső, védett hálózatához, míg utóbbi képes a központi fájlmegosztásból letöltött fájlok gyorsítótárazására.

Végezetül pedig megemlítendő, hogy ha a programok kompatibilitása miatt aggódnánk, akkor a Windows 7 erre is kiskaput kínál a Professional, az Enterprise és az Ultimate kiadások vásárlói számára. Az operációs rendszerhez ingyen letölthető XP Mode ugyanis egy virtuális XP SP3-at varázsol a gépünkre. Segítségével a programjainkat akár úgy is futtathatjuk, mintha azok a Windows 7-en belül futnának, csupán az ablakuk lesz árulkodó.


Ajánljuk figyelmébe Operációs rendszer kínálatunkat

Op. rendszer, OEM szoftver : MICROSOFT, Microsoft-OEM, Op. rendszer, OEM szoftver OnLine vásárlás árlista árak

Informatika, Számítástechnika Miskolc www.szamgep.hu
Informatikai rendszerek Önnek! Az informatikai, számítástechnikai megoldások megbízható szállítója. SzámGép .hu - Klick Computer ( Miskolc, Meggyesalja u. 93.) 2024 Minden jog fenntartva!
Cégünk rendelkezik a Microsoft Kisvállalati TermékSpecialista minősítéssel, mely azt jelöli, hogy kis-, és középvállalkozások számára a Microsoft által is elismert szolgáltatási minőséget biztosítunk. Acer Pont : Acer Point - Acer Channel Partner Dell Regisztrált Partner : Dell Registered Partner Intel termékintegrátor - Intel Product Integrator Microsoft Regisztrált Partner : Microsoft Registered Partner A Klick Computer az Allianz Hungária szerződött javítási partnere : villámcsapás, tűzeset, beázás kárt tett a számítógépében, akkor forduljon hozzánk bizalommal